Je eerste huis kopen is super spannend, maar ook een beetje stressvol. Hoe weet je nou of je wel de juiste hypotheek aan het afsluiten bent? Ga je voor vast of variabel? En wat moet je echt weten voordat je de handtekening zet? No worries, ik help je om door het hypotheekdoolhof heen te komen met budget tips die je écht gaan helpen om de beste deal te scoren. Dit zijn niet zomaar algemene adviezen, maar slimme budget tips waarmee jij als starter flink kunt besparen. Let’s go!
Hypotheekrente: Vaste rente of variabel?
Als je een hypotheek afsluit, moet je kiezen of je een vaste of variabele rente wilt. Klinkt misschien wat droog, maar het kan je uiteindelijk een hoop geld besparen. Bij een vaste rente weet je precies hoeveel je elke maand gaat betalen. Lekker overzichtelijk en zonder verrassingen, maar vaak ligt de rente dan wel iets hoger. Bij een variabele rente kunnen je maandlasten schommelen, afhankelijk van de marktrente. Als de rente daalt, kan dit een grote besparing opleveren. Maar als de rente stijgt? Tja, dan betaal je juist meer.
Als je twijfelt, kun je ook kiezen voor een slimme tussenweg tijdens het afsluiten van je hypotheek. Sommige banken bieden de optie om je hypotheek op te splitsen. Een deel van de lening krijgt een vaste rente en een ander deel een variabele rente. Zo heb je het beste van beide werelden en kun je profiteren van dalende rentes, terwijl je toch wat zekerheid hebt voor de langere termijn.
Eigen geld inleggen: Hoe meer, hoe beter?
Bij het kopen van je eerste huis is het altijd handig om wat eigen geld in te leggen. Hoe meer je kunt inleggen, hoe lager je maandlasten uitvallen. Dit komt omdat banken je zien als minder risico, waardoor ze jou mogelijk een lagere rente aanbieden. Maar moet je al je spaargeld hierin steken?
Een handige regel is om minimaal 10% van de koopsom zelf in te leggen. Dit zorgt ervoor dat je een gunstiger rentepercentage kunt krijgen. Maar zorg er wel voor dat je een buffer overhoudt voor andere uitgaven, zoals verbouwingen of onverwachte kosten. Slim omgaan met je spaargeld is een echte budget tip die voorkomt dat je later in de knel komt.
Profiteer van een starterslening
Wist je dat veel gemeenten een speciale starterslening aanbieden? Hiermee kun je nét dat beetje extra lenen voor de aankoop van je eerste huis. Het fijne aan deze lening is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen, waardoor je maandlasten lager blijven.
Niet iedere gemeente biedt deze regeling aan, dus check goed of jij hiervoor in aanmerking komt. Als je de mogelijkheid hebt, is het zeker een optie om in overweging te nemen. Dit kan het verschil maken tussen net wel of net niet je droomhuis kunnen kopen!
Neem je tijd met vergelijken
Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen slaan dit over: vergelijk offertes van verschillende hypotheekverstrekkers. De rente en voorwaarden kunnen enorm verschillen tussen banken en onafhankelijke hypotheekadviseurs. Door goed rond te kijken en te vergelijken, kun je vaak honderden euro’s per jaar besparen.
Online tools zoals Hypotheekrente.nl helpen je om snel te zien waar je de beste deal kunt krijgen. Maar neem ook contact op met meerdere adviseurs voor persoonlijk advies. Vaak bieden ze net wat andere voorwaarden of kunnen ze iets voor je regelen waar je zelf niet aan had gedacht. Een advies gesprek is ook gratis dus het maakt niet uit hoeveel gesprekken je aangaat, het kost je niks.
NHG: Wat is het en hoe helpt het jou?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er om jou te beschermen tegen financiële risico’s als er iets misgaat, zoals een scheiding of baanverlies. Als je huis gedwongen verkocht moet worden en er blijft een restschuld over, dan helpt NHG om dit op te vangen. Het beste nieuws? Hypotheken met NHG hebben vaak een lagere rente dan hypotheken zonder NHG.
Wil je gebruik maken van NHG? Zorg er dan voor dat je hypotheek niet boven de NHG-grens uitkomt. In 2024 ligt die grens op ongeveer € 355.000. Als je je eerste huis koopt en binnen dit bedrag blijft, is NHG een geweldige manier om veilig te lenen én te besparen op je maandlasten.
Denk vooruit: Wat kun je over 5 of 10 jaar betalen?
Het is verleidelijk om te kijken naar wat je nú kunt betalen, maar het is slim om ook vooruit te plannen. Wat als je in de toekomst minder wilt werken, of als je straks een hoger salaris hebt? Het is belangrijk dat je hypotheek ook op de lange termijn betaalbaar blijft.
Een handige optie is om te kiezen voor een hypotheek waarbij je tussentijds boetevrij kunt aflossen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een salarisverhoging extra aflossen en daarmee je maandlasten verlagen. Op die manier blijf je flexibel en kun je besparen op de lange termijn.
Je hypotheek zelf afsluiten
Bij de aankoop en verkoop van onze woning hebben we geen gebruik gemaakt van een aankoop- of verkoopmakelaar. Dit bespaarde ons samen zo’n 10.000 euro. We hebben eerst rondgevraagd in onze eigen omgeving of er iemand interesse had in ons appartement, en eigenlijk reageerde de eerste persoon al positief en wilde het appartement graag overnemen. Dat hadden we dus snel geregeld! Omdat we geen haast hadden met verhuizen, hebben we eerst rustig rondgekeken of we zelf een huis konden kopen zonder hulp. En dat lukte verrassend snel: al bij het tweede huis waarop we boden, was het raak.
Het voordeel van zelf je hypotheek afsluiten zonder een adviseur is dat je geen advieskosten betaalt, wat je flink wat geld kan schelen. Zolang je je goed verdiept in de verschillende hypotheekvormen, rentes en voorwaarden, kun je de juiste keuze maken zonder een adviseur. Wellicht ken je ook in je omgeving die je hierbij helpt en verstand van hebt. Al geef je degene iets van geld is het nog steeds veel goedkoper dan een adviseur. Let er wel op dat je de kleine lettertjes goed leest en niet overhaast een beslissing neemt. Een beetje extra tijd investeren kan je een hoop besparen.
Hypotheek afsluiten bij familie
Als je een rijke ouder of familielid hebt, is het ook een optie om bij hen een hypotheek af te sluiten. Dit heeft als voordeel dat je niet aan alle strenge eisen van de bank hoeft te voldoen, zoals een hoge eigen inbreng of een lange lijst aan documenten. Bovendien krijgt degene die jou de hypotheek verstrekt, nog steeds rente over het geleende bedrag. Voor jou is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede rente afspreekt, zodat het voor beide partijen voordelig is. Hoewel dit niet heel gebruikelijk is, mag het zeker en kan het een aantrekkelijke oplossing zijn als je bijvoorbeeld moeite hebt om bij de bank een hypotheek te krijgen. Het is wel slim om de afspraken goed vast te leggen, zodat er geen misverstanden ontstaan.
Het kiezen van de juiste hypotheek kan overweldigend lijken, maar met deze slimme strategieën en budget tips ben je goed voorbereid. Of je nu voor een vaste rente gaat of een mix van variabel en vast kiest, het belangrijkste is dat je de tijd neemt om verschillende opties te vergelijken. Zo vind je een hypotheek die niet alleen nu, maar ook in de toekomst bij je past. Veel succes met het scoren van jouw droomhuis én een goede deal!