Je eerste huis kopen is een van de grootste stappen die je zet als jongvolwassene. Het is niet alleen spannend, maar ook behoorlijk overweldigend als je niet precies weet wat erbij komt kijken. In dit artikel neem ik je mee door het proces en deel ik onze ervaringen met het kopen van ons eerste huis. Jesper en ik kochten in maart 2024 ons eerste huis samen. We hadden ook echt geen idee hoeveel er bij het kopen van een huis komt kijken, dus met dit stappenplan hoop ik je te kunnen helpen met het kopen van jullie huis. En natuurlijk deel ik ook wat budget-tips om slim met je geld om te gaan!
Een stappenplan om een huis te kopen
Vanaf jongs af aan heb ik geleerd om bewust met geld om te gaan. Ik heb door de jaren heen verschillende bijbaantjes gehad om extra te sparen. Dankzij mijn opvoeding wist ik al vroeg hoe belangrijk het is om verstandig om te gaan met je financiën. Daardoor hadden Jesper en ik, op het moment dat we samen een huis wilden kopen, al een aardige spaarrekening opgebouwd. Dat gaf ons meteen een flinke voorsprong, want voor een huis heb je vaak een aanbetaling van 10-20% van de koopsom nodig. Een handige budget-tip is om een aparte spaarrekening aan te maken, waar je elke maand automatisch geld op stort om te sparen. Ook vakantiegeld of een dertiende maand kun je daar mooi voor gebruiken!
Je huis verkopen voordat je een nieuw huis koopt
Als jij of je partner al een huis of appartement hebt, moet je dit natuurlijk eerst verkopen. Dit was bij ons ook het geval, want Jesper had al een appartement dat verkocht moest worden. We vonden het zonde van het geld om meteen een verkoopmakelaar in te schakelen, dus we besloten het eerst zelf te proberen. Gelijk maakten het appartement helemaal spik en span en zetten het op sociale media. We stuurden ook berichten naar mensen waarvan we wisten dat ze een koopappartement zochten. En zo hebben we uiteindelijk het appartement kunnen verkopen, zonder makelaar!
Hetzelfde gold voor het kopen van een huis. We zeiden: “We gaan het eerst zelf proberen, en als het niet lukt, zien we wel verder.” Na de tweede bezichtiging hadden we al beet, want via via kwamen we in contact met de mensen die hun huis wilden verkopen en waar wij een bezichtiging hadden gehad. Soms moet je gewoon een beetje geluk hebben! Onze budget-tip hier is dus zeker om het eerst zonder makelaar te proberen. Makelaars kosten een hoop geld, dus als het zonder kan, is dat mooi meegenomen.
Hoeveel kun je eigenlijk lenen?
Zodra je wat geld hebt gespaard, is het tijd om te kijken hoeveel je kunt lenen. Dit hangt af van je inkomen, financiële verplichtingen en de woning die je op het oog hebt. Jesper en ik deden een online berekening om te checken wat we ongeveer konden lenen. Hierna gingen wij naar verschillende hypotheekadviseurs om te kijken wat hun zeiden. Het eerste oriëntatie gesprek is altijd gratis, dus handig om meerdere hypotheekadviseurs af te gaan en ze een beetje te kunnen vergelijken. Het is natuurlijk aantrekkelijk om meteen alle geld in een mooi huis te stoppen. Ons advies is wel om altijd een buffer te houden voor onverwachte kosten. Beter wat ruimte in je budget dan jezelf in de problemen werken als er iets tegenzit.
De juiste hypotheekadviseur vinden
Een goede hypotheekadviseur kan je door het hele proces heen loodsen. Jesper en ik hebben zelf meerdere adviseurs gesproken voordat we een beslissing namen. We kozen uiteindelijk voor een onafhankelijke adviseur, omdat we graag de beste deals wilden vergelijken zonder vast te zitten aan één bank. Voor ons werkte dit prima, maar de kosten voor een adviseur kunnen verschillen. Vraag altijd naar de tarieven, want dit kan flink uiteenlopen.
Op huizenjacht: waar wil je wonen?
Nadat we wisten wat we konden lenen, begon de zoektocht naar ons droomhuis. Locatie speelde voor ons een grote rol. Wij wilden graag dichtbij ons werk wonen, dichtbij familie maar toch in een rustige buurt met goede voorzieningen. Wij keken dan ook veel op de platsforms zoals Funda en Makelaarsland. Ik denk de meeste van jullie Funda wel kennen, maar misschien Makelaarsland niet. Makelaarsland leerde wij ook pas kennen tijdens de zoektocht naar een huis. Het lijkt eigenlijk erg op Funda alleen komen de huizen eerder op Makelaarsland waardoor je dus een voorsprong hebt op de andere, ideaal dus!
De eerste bezichtigingen: waar moet je op letten?
Onze eerste bezichtigingen waren een leerervaring. Het was verleidelijk om alleen naar het uiterlijk van een huis te kijken, maar we beseften al snel dat de bouwtechnische staat belangrijker is. Wij namen onze vaders mee die meer verstand had van bouwkunde, en dat bleek een slimme zet. Hun hebben meer ervaring in een huis kopen, letten op andere dingen en een second opinion is altijd verstandig vooral als je zelf niet veel ervaring hebt met huizen. Dit kan je later onverwachte kosten besparen, iets wat wij echt geleerd hebben tijdens onze zoektocht.
Bieden: hoe maak je de juiste zet?
Toen we eindelijk ons droomhuis vonden, was het tijd om te bieden. Dit vonden we het spannendste deel van het proces, omdat we niet goed wisten hoe we het moesten aanpakken. We wilden niet te laag bieden en daarmee de kans mislopen, maar ook niet ons maximale budget meteen op tafel leggen. Om beter voorbereid te zijn, hebben we veel opgezocht over slimme biedstrategieën. Eén tip die ons echt hielp, was om een leuk en uniek bod te doen, bijvoorbeeld door het huisnummer of een geluksgetal erin te verwerken. Dit kun je dan toelichten in een persoonlijk verhaaltje bij je bod.
Wij kozen er bijvoorbeeld voor om te bieden met het huisnummer ‘1’ erin verwerkt. Dit maakte ons bod opvallend en het viel gelukkig goed op, want ons bod werd niet vergeten! Het kan slim zijn om zo’n persoonlijke touch toe te voegen, want het laat zien dat je aandacht hebt besteed aan je bod. Daarnaast kun je ook het gemiddelde van de huizenprijzen in de buurt checken, zodat je weet of je in de juiste prijsklasse zit.
Hypotheek regelen en het papierwerk
Na de acceptatie van ons bod begon de bureaucratie. Het aanvragen van de hypotheek, het aanleveren van loonstroken, werkgeversverklaringen, en meer papieren dan je zou denken – het komt allemaal op je af. Ons advies is om deze documenten alvast klaar te hebben of in ieder geval te weten waar je ze kunt vinden. Dit bespaart je stress in de laatste fase. Vraag ook altijd meteen aan je adviseur wat er nog nodig is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
De laatste loodjes: naar de notaris
De allerlaatste stap van ons stappenplan om een huis te kopen is de notaris en de sleuteloverdracht. Dit vonden Jesper en ik het leukste gedeelte, want dan wordt alles officieel! Vergeet niet dat hier ook extra kosten aan verbonden zijn, zoals notariskosten en kosten koper (K.K.). Een slimme budget-tip is om hier vooraf rekening mee te houden in je totale kostenplaatje, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. En nog een tip: lees het koopcontract altijd goed door en vraag om hulp van je hypotheekadviseur als je iets niet begrijpt.
Je eerste huis kopen kan een intensief proces zijn zonder een stappenplan, maar met de juiste voorbereiding en een dosis geduld komt het allemaal goed. Wij deden het zonder aankoopmakelaar en hebben ons huis zelf gevonden via makelaarsland, dus wees creatief in je zoektocht en laat je niet ontmoedigen. Door slim te sparen, kritisch te blijven tijdens bezichtigingen en strategisch te bieden, kun je je droomhuis vinden zonder je financiële grenzen te overschrijden. Veel succes met jouw huizenjacht en onthoud: jouw eigen plek is dichterbij dan je denkt!