Een autovakantie is echt mijn ding, maar is niet percee goedkoop. Niets is fijner dan met de auto op vakantie, de spontane stops onderweg, en natuurlijk dat gevoel van avontuur. Maar, zoals we allemaal weten, kunnen de auto vakanties ook behoorlijk in de kosten lopen. Gelukkig heb ik door de jaren heen een aantal slimme manieren ontdekt om goedkoop op een autovakantie te gaan, en ik deel ze graag met je! Dus, als jij net als ik dol bent op auto vakanties, maar niet per se je spaarrekening wilt plunderen, lees dan vooral verder voor verschillende budget tips.
Eigen eten en drinken mee: De magie van de koelbox
Ik begin altijd met de basics: een goed gevulde koelbox. Ja, ik ben die persoon die graag z’n eigen broodjes en snacks meeneemt. Niet omdat ik zo graag wil picknicken (hoewel dat ook leuk is), maar omdat de prijzen langs de snelweg vaak schrikbarend hoog zijn. Een simpel broodje kan je zo een paar euro kosten en laten we het maar niet hebben over koffie. Daarom zorg ik ervoor dat ik van tevoren wat lekkere broodjes maak en snacks inpak. Denk aan lekkere kadetten, mueslirepen en niet te vergeten wat lekkere snoep. En geloof me, het scheelt echt een hoop geld!
Gratis plassen? Het kan!
Tijdens een lange auto rit kan je er niet aan ontkomen dat je ook wel eens moet plassen of zelf een grotere boodschap. Vaak ben je met het plassen al 0,80 cent kwijt. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je een paar keer stopt, tikt het wel aan. Wat ik vaak doe, is vooraf even opzoeken waar je gratis naar het toilet kunt gaan. Sommige tankstations bieden nog steeds gratis toiletten aan, en in steden kun je vaak gebruik maken van de wc’s in winkels of restaurants. Er zijn zelfs apps die je laten zien waar de dichtstbijzijnde gratis toiletten zijn. Echt een life saver!
Thermoskan met koffie: klein gebaar, groot verschil
Het lijkt misschien een klein gebaar, maar neem een thermoskan mee en vul deze voor vertrek met verse koffie. Dit is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook zoveel handiger. Tijdens die lange ritten, als je ogen even zwaar worden, is een slokje koffie precies wat je nodig hebt. En het beste? Je hoeft niet te stoppen bij die dure wegrestaurants. Bonus: je bespaart ook nog eens op wegwerpbekers, wat weer beter is voor het milieu!
Goedkoop overnachten tijdens je autovakantie
Nu ben ik geen expert in wildkamperen, maar een beetje slim plannen kan je wel een goedkope overnachting opleveren. Vaak zoek ik naar kleinschalige campings of budgetvriendelijke hotels net buiten de toeristische gebieden. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar hebben vaak ook een gezellige, authentieke sfeer. Je kunt natuurlijk ook overwegen om onderweg te stoppen bij vrienden of familie, als je die in de buurt hebt. Altijd gezellig én gratis!
Waar ik ook vaak rekening mee hou is dat ik overnacht bij een hotel waar een supermarkt dichtbij in de buurt is en wat eet tentjes. Om zowel avondeten als ontbijt in een restaurant te doen, lopen de prijzen vaak flink op. Op het moment dat een supermarkt dichtbij is, kan je hier lekker verse broodjes halen. Dit scheelt een hoop geld!
De kunst van het zuinig rijden
Ik ben absoluut geen automechanicus, maar ik weet wel dat je rijstijl een groot verschil kan maken in je brandstofverbruik. Door rustig te rijden, niet te hard op te trekken en een constante snelheid aan te houden, bespaar je al snel een paar liter brandstof.
En als je toch bezig bent: controleer je bandenspanning! Te zachte banden zorgen voor extra weerstand en dus een hoger verbruik. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor de auto zelf.
Handige apps voor onderweg
Er zijn tegenwoordig zoveel handige apps die je kunnen helpen om geld te besparen. Denk aan apps die je de goedkoopste tankstations in de buurt laten zien, of apps die je helpen tolwegen te vermijden. Zelf gebruik ik deze niet veel, maar ik hoor van vrienden dat ze echt een game changer kunnen zijn. Misschien toch maar eens downloaden voor mijn volgende trip!
Carpoolen: niet alleen goed voor het milieu
Hoewel ik het zelf nog niet heb gedaan, is carpoolen een geweldige manier om kosten te delen. Als je iemand kent die dezelfde kant op moet, waarom zou je dan niet samen reizen? Je deelt de benzinekosten, hebt gezelschap onderweg, en het is nog beter voor het milieu ook. Win-win-win!
Dus, met een beetje slimme planning en wat handige budget tips, kun je flink wat geld besparen op je volgende autovakantie. Het belangrijkste is om te genieten van de reis en niet te veel te stressen over het budget. Uiteindelijk gaat het erom dat je een geweldige tijd hebt, toch? Dus pak die koelbox, vul die thermoskan en geniet van de rit.