Je kent het wel: het moment dat je eindelijk klaar bent met studeren, vol energie aan je eerste baan begint en dan die realiteit check: je studieschuld. Misschien voelt het in het begin als een ver-van-je-bed-show, maar hoe sneller je een plan maakt om af te lossen, hoe beter je er later bij zit. Studieschulden zijn super normaal, en ja, het aflossen kan even duren, maar met een paar slimme budget tips kom je een heel eind zonder dat je je leven on hold hoeft te zetten. Hier deel ik een paar handige budgettips voor het aflossen van je studieschuld.
Maak een duidelijk overzicht van je schuld
Voordat je in paniek raakt over dat getal op je DUO-overzicht, is het belangrijk om precies te weten hoeveel je eigenlijk verschuldigd bent. Weten waar je staat, geeft rust én het gevoel dat je controle hebt. Log in bij DUO en kijk naar je schuld en de voorwaarden. Dit kan even slikken zijn, maar het is de eerste stap naar een goede aanpak.
Daarnaast is het slim om een budget te maken. Er zijn zoveel handige apps die je kunnen helpen, zoals Grip of YouNeedABudget. Deze tools geven je overzicht in je inkomsten en uitgaven, zodat je precies kunt zien waar je nog wat extra kunt besparen. Ook komen er binnenkort verschillende sheets op de website die jou helpen met een duidelijk overzicht.
Slim besparen zonder dat het je leven verpest
Je wil je schuld aflossen, maar natuurlijk ook blijven genieten van het leven. Het gaat niet om jezelf compleet uithongeren, maar kleine aanpassingen in je uitgaven kunnen al een groot verschil maken. Hier zijn een paar budget tips die je niet heel veel zullen kosten qua energie, maar wel een hoop opleveren:
Boodschappenbudget:
Kijk eens kritisch naar je boodschappen. Kook wat vaker zelf en plan je maaltijden vooruit. Het scheelt echt als je niet elke keer last-minute eten hoeft te halen. Probeer ook vaker aanbiedingen mee te pakken.
Abonnementen-check:
Sta je nog steeds elke maand te betalen voor die sportschool waar je nooit komt? Of heb je Netflix, Disney+ én Videoland? Ga eens door je abonnementen heen en kijk wat je echt gebruikt. Misschien kan je één van die streamingdiensten even pauzeren.
Kleding:
Kleding is zo’n post waar je makkelijk op kunt besparen. Kijk of je kunt ruilen met vrienden, vintage kunt shoppen of gewoon even pauze neemt van nieuwe aankopen. Nog een handige budget tip: check Vinted! Je kunt er vaak kleding in perfecte staat scoren voor een prikkie.
Met deze kleine veranderingen kom je al een eind, zonder dat je sociale leven instort. Het is allemaal een kwestie van slimme keuzes maken.
Extra inkomsten genereren naast je studie of werk voor het aflossen van je studieschuld
Aflossen hoeft niet alleen te draaien om bezuinigen. Wat als je een extra inkomstenstroom kunt creëren zonder dat je 24/7 aan het werk bent? Dit kan vooral interessant zijn als je net afgestudeerd bent of nog studeert. Hier zijn wat ideeën:
Freelancen:
Als je een bepaalde skill hebt, zoals grafisch ontwerp, schrijven of fotografie, kun je overwegen om naast je baan als freelancer aan de slag te gaan. Websites zoals YoungCapital of YoungOnes maken het makkelijker om kleine klusjes te vinden waar je lekker mee bijverdient.
Bijles geven:
Als je goed bent in een bepaald vak, kun je je aanmelden bij bijlesplatforms zoals StudentsPlus of Bijlesmeester. Je kunt leerlingen of studenten helpen en tegelijkertijd een aardig zakcentje verdienen.
Weekendwerk:
In de horeca, bij evenementen of als koerier kun je vaak goed bijverdienen, vooral tijdens de weekenden. Het is misschien niet glamorous, maar het verdient snel en helpt je om wat extra’s af te lossen. Ik had tijdens mijn studie een bijbaantje bij de supermarkt Deen en later bij de Subway. Hier verdiende ik toch wat extra’s en het was nog gezellig ook. Een leuke bij een komst is dat je ook nieuwe mensen leert kennen, win-win dus!
Al het geld dat je hier extra verdient, kan je meteen gebruiken om je schuld te verlagen. Het mooie is dat je het werk kunt doen wanneer het jou uitkomt, zonder dat je huidige leven er volledig door wordt overgenomen.
Maak gebruik van rentevrije periodes
Wist je dat je bij DUO te maken hebt met rentevrije periodes? Tot een bepaald moment betaal je geen rente over je studieschuld. Dit betekent dat je slim kunt spelen met wanneer je begint met aflossen. Als je bijvoorbeeld net bent begonnen met werken en je hebt nog even geen ruimte om te sparen voor aflossing, kan het handig zijn om eerst je buffer op te bouwen. Houd echter wel in de gaten wanneer de rente begint, want dan is het handig om wél snel af te lossen om de schuld niet te laten groeien.
Budget tip: Je kunt altijd meer aflossen dan het minimale bedrag, maar als het financieel even tegenzit, kun je ervoor kiezen om tijdelijk minder af te lossen. Het flexibele systeem van DUO is hier ideaal voor. Check alleen regelmatig wat de voorwaarden zijn, zodat je geen rente betaalt waar dat niet nodig is.
Hoe zit het met een hypotheek afsluiten en je studieschuld?!
Vanaf 2024 zijn er een paar handige veranderingen als je een hypotheek wilt afsluiten met een studieschuld. De bank kijkt nu alleen nog maar naar het maandbedrag dat je aan DUO betaalt in plaats van je oorspronkelijke schuld, waardoor je vaak een hogere hypotheek kunt krijgen. Let wel op als je extra gaat aflossen op je studieschuld, want dan kunnen je maandlasten stijgen en dat kan weer een negatief effect hebben op hoeveel je kunt lenen.
Daarnaast is er nog een fijne update: vanaf dit jaar tellen de salarissen van jou en je partner allebei evenveel mee voor het berekenen van de hypotheek. Dat betekent dat je samen vaak een stuk meer kunt lenen dan voorheen, ideaal voor stellen die samen een huis willen kopen!
Kan je jouw studieschuld ook kwijtschelden?
Kwijtschelding van je studieschuld kan inderdaad plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden. Standaard wordt je resterende studieschuld kwijtgescholden nadat je de maximale aflossingstermijn van 15 jaar (oud stelsel) of 35 jaar (nieuw stelsel) hebt voltooid. Dit gebeurt automatisch als je volgens de regels hebt afgelost, zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen.
Daarnaast kan kwijtschelding ook gebeuren in bijzondere situaties. Als je bijvoorbeeld langdurig arbeidsongeschikt bent of in ernstige medische omstandigheden verkeert, kun je onder specifieke voorwaarden in aanmerking komen voor kwijtschelding van (een deel van) je studieschuld. Ook bij overlijden wordt de schuld niet op je erfgenamen verhaald.
Automatisch aflossen: een kleine stap met groot effect
Wil je zonder stress je studieschuld aanpakken? Stel automatische aflossingen in. DUO geeft je de mogelijkheid om automatisch elke maand een bedrag af te schrijven. Dit hoeft niet altijd het minimale bedrag te zijn; je kunt zelf een bedrag kiezen dat voor jou haalbaar is. Wat ik fijn vind aan automatische betalingen is dat je het niet meer actief in de gaten hoeft te houden. Het gebeurt gewoon, en voor je het weet heb je ongemerkt al een mooi bedrag afgelost.
Het voordeel van automatisch aflossen is dat je niet meer in de verleiding komt om dat geld ergens anders aan uit te geven. Het geld gaat direct naar je schuld, waardoor je sneller resultaat ziet.
Stap voor stap lukt het aflossen van je studieschuld wel!
Het aflossen van een studieschuld voelt misschien als een lange weg, maar met kleine stappen kom je er zeker. Of je nu meer inzicht krijgt in je financiën, slimme besparingen doorvoert of extra geld verdient met een bijbaantje, je bent al goed bezig. En onthoud: het is helemaal oké om je tijd te nemen. Niemand verwacht dat je binnen een jaar schuldenvrij bent. Het gaat erom dat je een plan hebt en het op jouw tempo doet. Stap voor stap ben je onderweg naar een schuldvrij leven!